BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN
Bünyesinde Tarım Daire Başkanlığı kurarak Türkiye'de bir ilke imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “yerelde kalkınma” hedefinin temel taşı olarak gördüğü tarımsal üretimin desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Yerelde kalkınma hedefiyle üreticiye destek olan, köyden kente göçü önleyip istihdam alanı yaratırken ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer bulmasına öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm tarım paydaşlarına örnek olmaktadır.
Endüstriyel ve şirket tarımının dünya çapında desteklendiği ve küçük ölçekli üreticinin yok edildiği bir dönemde köylü ve çiftçisini alım garantili sözleşmeli üretim modeli ile kooperatifler üzerinden desteklemeye devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent kırsalında tarımsal ve hayvansal üretimi desteklemeyi sürdürmektedir.
Uygulanan sözleşmeli alım modeli, köylüye alım ve ödeme garantisi sağlarken, kooperatiflerin altyapılarını ve üretim tekniklerini geliştirip, üretim ve istihdam kapasitelerini de artırmıştır. Pazarlama imkânları artan kooperatif üyesi binlerce yerel üretici, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı güçlü dayanışma modeli ve oluşturulan marka değeri sayesinde krize rağmen güçlü bir şekilde ayakta kalmaktadır.
Yerel ve kırsal kalkınma hedefli projeleri ile Ege köylüsüne umut, tüm tarım paydaşlarına lokomotif olmayı sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, küçük ölçekli üretici ve aile işletmelerinin rekabet gücünü artırarak, tarım ve hayvancılıkta gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir hale gelmesine katkı sağlamak amacıyla, köy ve ilçelerimizde yem, soğuk hava depoları, işleme, boylama ve paketleme tesisleri kurmakta, üretim odaklı projeleriyle kırsalın pazarlama imkânlarını yükseltmektedir.
Fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, çay, süt, bal, tereyağı, zeytin, yoğurt ve peynir gibi kent ihtiyaçlarını kooperatiflerden, köylü ve çiftçiye ücretsiz dağıttığı küçükbaş hayvan, manda, arı ve kovan alımlarını ise üretici birliklerinden sağlayarak yerel üreticiye çok önemli katkılarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent ekonomisinin temel taşı yerel güç birliklerini desteklemeyi sürdürmekte, kırsalda ekonomik ve sosyal kalkınmanın güvencesi tarımsal üretim faaliyetlerini yaygınlaştırmaktadır.
Kır kent dayanışmasının en güzel örneklerini sunduğumuz kırsal ve yerel kalkınma hedefli projelerimiz ile ata yadigarı yerel tohumlarımızı yeniden gün ışığıyla buluşturuyor, yaktığımız imece ışığının aydınlığında hep birlikte “başka bir tarım mümkün” diyoruz.